Není nic těžšího, než vědět, jak žít; a žít je to poslední, nač má zaneprázdněný člověk čas.
Seneca

sobota 24. listopadu 2012

Babiččin staročeský mazanec podle Haničky (fotoreportáž)

Na Velikonoce jsme spolu s Haničkou pekli mazanec...

Nejprve je třeba si podle kuchařky připravit všechny ingredience. Všimněte si bio špaldové mouky. Díky ní získal mazanec jedinečnou vynikající chuť.


Všechno umístíme bez Lady a skladu do jedné mísy...


... a důkladně promícháme. Podle chlebové taktiky by mělo těsto pěkně pufat.


Správě uhnětené těsto by mělo vypadat takto krásně lákavě.


Těsto schováme pod utěrku s kačenkami a necháme někde v teple cca 45min kynout. Na utěrce mohou být i slepičky a kuřátka nebo pejsek s kočičkou.


V mezičase můžeme připravit například francouzské brambory s tofu a zeleninkou. Na závěr posypeme slunečnicovými semínky. Obecně jakákoliv semena a ořechy výrazně zvyšují přidanou hodnotu jídla, jak chuťově, tak nutričně.


A ještě jeden pohled na připravenou dobrůtku.


Již vykynuté těsto si upravíme na hady...


... z nichž pak splétáme vánočku. Ano, stále se ještě nacházíme v receptu na mazanec, ale tohle byla větší sranda, tak proč trochu nezměnit postup :)


Forma, jakou bude mít mazanec na pekáči, je již na Vás.


Před vražením do trouby ještě nutno potřít vejcem. Vegani mohou jak do těsta, tak na potření využít vajahit. Průzkumy říkají, že takový mazanec chutná ještě lépe ;).


A pak už pečeme a kocháme se :).


Hotový mazanec spolu s jeho autorkou.
Zkuste jej taky upéct, Vánoce už se blíží :).




Žádné komentáře:

Okomentovat