Není nic těžšího, než vědět, jak žít; a žít je to poslední, nač má zaneprázdněný člověk čas.
Seneca

úterý 12. srpna 2014

Něco málo o Haiti

Obecné informace o Haiti se dají přečíst všude. Pro nějaký pěkný přehled si skočte třeba na wikipedii. Já zkusím napsat, jaké je Haiti z pohledu zajímavostí, možná z pohledu Evropana.
Haiti se nachází v Karibiku na ostrově Hispaniola. Pokud nevíte, kde se ostrov nachází, tak se možná lépe zorientujete podle známějších sousedních ostrovů Kuba a Jamaica. Původně zde žili tři kmeny Indiánů – dva přátelské a mírumilovné, třetí byl kmen zabijáků. Jmenoval se Karibové, vyvraždil ty dva předchozí a nakonec se podle něj jmenuje celá oblast – Karibik. Když doplul Kolumbus do Ameriky, doplul ve skutečnosti na Hispaniolu (některé zdroje uvádí jinak). Místní zde na něj pamatují muzeem (jedním ze dvou v zemi), kde se nachází kotva, která údajně původně sloužila na Santa Marii.
Haiti se nachází v západní třetině ostrova. Ta je vcelku hornatá a neúrodná. Zbývající dvě třetiny nížin tvoří Dominikánská republika. Haiti je velké asi jako Morava a Slezsko dohromady. Žije zde kolem 8 milionů obyvatel, ale další dva miliony Haiťanů žijí v USA a Kanadě a mnoho již také odešlo do Dominikánské republiky.
Historie je unikátní. Po poměrně rychlém zotročení mírumilovných divochů civilizovanými otrokáři, běloši indiány v poměrně krátké době z velké většiny umořily. Na ostrově totiž vznikly plantáže a indiáni práci fyzicky nezvládali. Následoval trojúhelník typický pro všechny kolonie: černí otroci z Afriky do Ameriky – plodiny z plantáží do Evropy – výjimečně cetky z Evropy do Afriky na nákup nových otroků. Místní se ale systému velice brzy vzbouřili a po těžce krvavých bojích získává Haiti v roce 1804 nezávislost. 1804! Afrika získala nezávislost 1960, ostatní kolonie ne o moc dřív.
V té době bylo prý Haiti druhou nejbohatší kolonií po Indii. Nicméně spolu se samostatností šlo všechno do kytek, plantáže se postupně zhroutily, osvobození černí neuměli získávat bohatství stejným způsobem, jako bílí. Hospodářský úpadek pokračoval a pokračuje prakticky až dodnes. V současnosti je Haiti nejchudší zemí západní polokoule a je hospodářsky nesamostatná. Velká část potravin se do země musí dovážet, vláda nezvládá vládnout, v zemi udržují klid jednotky UN (vojáci s modrými čepicemi, kteří nic nedělají a protože patří pod UN, tak ani nikdy nic dělat nebudou – viz třeba genocida ve Rwandě).
Haiti je původně francouzská kolonie, takže se zde mluví francouzsky a kreolsky. Kreolština je v podstatě také francouzština, jen si ji místní zkomolili do vlastní podoby a časem se z toho vyvinul samostatný jazyk.
Vlajka je modročervená. Ne náhodou to jsou stejné barvy jako na francouzské vlajce. Haitská vlajka prý vznikla tak, že po vyhlášení samostatnosti (což bylo poté, co se černí pokusili vybít všechny bílé (30.000lidí), čemuž předcházelo to, že se bílí pokusili vybít všechny černé (500.000lidí)) vzali černí francouzskou vlajku a vytrhli z ní bílý pruh, aby již nikdy nikdo bílý nevstoupil na haitskou půdu. Dnes, kdy bílí dováží do země většinu jídla, už se to tak doslova nebere.
Haiti je tropickou zemí. To znamená, že ve spojení s klimatickými změnami a obrovskou deforestací je teď v létě na Haiti běžně 35C ve stínu a někdy i víc, neustálá vlhkost a obrovská prašnost. Zároveň by mělo být období dešťů, ale ty přichází pomálu a většinou moc nenaprší, takže není voda, úroda usychá, vzduch je plný prachu. Déšť je tu dar. Tropům odpovídá i příroda, o které se chci zmínit později, ale v podstatě když si představíte takové ty obrázkové palmy a pískové pláže, tak jste doma.
Poslední věcí, o které bych se chtěl zmínit ještě takto obecně, je náboženství. Haiti je oficiálně křesťanská země, ve skutečnosti je ale vyhlášené pro voodoo. To vzniklo smícháním původních indiánských rituálů, domorodých náboženství, která si s sebou vzali černoši z Afriky, a křesťanství. Voodoo dnes na Haiti prý praktikuje asi 50% obyvatel. To se ale podle vnímání místních nijak nevylučuje s praktikováním křesťanství souběžně. Pokud jde o mladé, tak mají prý z voodoo už jen prču a točí si to na mobily. Osobně jsem se s voodoo ještě nesetkal, prý se obřady dělají v odlehlých oblastech, kde na to mají šamani klid. Zato křesťani jsou vidět na každém kroku. Kromě místních černých knězů, kteří by byli v Evropě braní za církevní pankáče, je tu i řada misií ze zahraničí – Kanaďané, Italové, Indky, dokonce i jedna česká misie tu byla. O té se dá dočíst víc na stránkách Praga-Haiti.


Příště již o konkrétních tématech. Připravuji články o domácích zvířatech a o stravování.

Žádné komentáře:

Okomentovat